Jastremská postúpila cez Noskovú do semifinále Australian Open

24.01.2024 Celý región

Melbourne 24. januára (TASR) - Čínska tenistka Čeng Čchin-wen doplnila štvoricu semifinalistiek na grandslamovom turnaji Australian Open. V stredajšom štvrťfinále zdolala Rusku Annu Kalinskú v troch setoch 6:7 (4), 6:3, 6:1. Jej súperkou v boji o finále bude kvalifikantka Dajana Jastremská z Ukrajiny.

Dvanásta nasadená hráčka brejkla súperku hneď v prvom geme, no Kalinská si vzápätí zobrala podanie späť. Úvodný set rozhodol až tajbrejk, v ktorom mala navrch Ruska, keď využila hneď prvý setbal pri podaní Čchin-wen. Tá v druhom dejstve naklonila zápas na svoju stranu za stavu 4:3 - súperke vzala servis, následne ho potvrdila a vybojovala si tak tretí set. Od tohto brejku vyhrala desať z jedenástich gemov, v záverečnom dejstve vzala Kalinskej tri podania a zvíťazila 6:1. Po desiatich rokoch je tak prvá Číňanka v semifinále grandslamu. Naposledy to dokázala Na Li, ktorá zdolala vo finále AO Slovenku Dominiku Cibulkovú.

"Dnes hrala veľmi dobre, mala najmä veľmi dobré údery od základnej čiary. V prvom sete to bolo vyrovnané a náročné, musela som zostať sústredená. Som veľmi šťastná, najmä po takomto výkone. Je to moje prvé semifinále," povedala Čchin-wen pre akreditované médiá.

Jastremská zdolala Češku Lindu Noskovú v dvoch setoch 6:3, 6:4. Je tak len druhá kvalifikantka, ktorá postúpila na Australian Open do semifinále v Open ére. Naposledy sa to podarilo Austrálčanke Christine Matisonovej v roku 1978. Dvadsaťtriročná Ukrajinka vyhrala pred podujatím grandslamový zápas naposledy na US Open 2020 pred svojou dočasnou suspendáciou pre podozrenie z dopingu. Nosková vyradila v predošlých fázach svetovú jednotku Igu Swiatekovú a Ukrajinka Jelinu Svitolinovú, proti ktorej nastúpila v 4. kole, zápas skrečovala.

V stredu sa ako prvá dostala k brejku práve ona v treťom geme. Jastremská si ho však zobrala hneď späť, súperke vzala ešte jeden servis a využila prvý setbal. V druhom dejstve prelomila podanie mladej Češky v siedmom geme a premenila aj prvý mečbal. "Je pekné zapísať sa do histórie, pretože v tom čase som ani nebola na svete. Hrala som dobre, ale nemala som pocit, že to tak je. Hrala som to, čo viem. Som trocha unavená a tak som iba bojovala," uviedla víťazka. V druhom semifinále proti sebe nastúpia Američanka Coco Gauffová a Arina Sobolenková v repríze finále vlaňajšieho US Open.

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Čeng Čchin-wen (Čína-12) - Anna Kalinská (Rus.) 6:7 (4), 6:3, 6:1
Dajana Jastremská (Ukr.) - Linda Nosková (ČR) 6:3, 6:4
 
 

Jamrichová zdolala Jointovú a postúpila do štvrťfinále dvojhry

 
Melbourne 24. januára (TASR) - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do štvrťfinále dvojhry junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open. V Melbourne v pozícii nasadenej jednotky zvíťazila v 3. kole nad Austrálčankou Mayou Jointovou 6:4, 6:3. O postup do semifinále zabojuje proti štrnásťročnej držiteľke voľnej karty Ksenii Efremovej z Francúzska.

Zverenka trénera Jána Matúša vyrovnala postupom do štvrťfinále svoj vlaňajší singlový výsledok z Melbourne. V stredu zaznamenala 4 esá a celkovo si v zápase pripísala 11 víťazných úderov. Jointovej zároveň oplatila utorňajšiu prehru vo štvorhre. Šestnásťročná Slovenka obhajovala vlaňajší deblový titul, no v 2. kole nestačili s Britkou Isabelle Lacyovou na rusko-austrálsku dvojicu Kristiana Sidorovová, Jointová v dvoch setoch 2:6, 4:6.
 

Vyberte región